kozijnen

kozijnen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Kozijnen kopen

Voor de aanschaf van kozijnen kom je voor een aantal keuzes te staan. Eerst zul je eerst moeten beslissen voor welk materiaal je kiest. Er zijn houten, kunststof, metalen en aluminium kozijnen. Vaak laat je het afhangen van je budget. Het verschil tussen goedkope en dure kozijnen kan duizenden euro’s bedragen. Zelf plaatsen kan ook veel geld schelen, maar dan moet je wel over de handigheid beschikken. Houten kozijnen vergen meer onderhoud dan kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen of aluminium kozijnen hebben nauwelijks onderhoud nodig, je hoeft ze in principe slechts af en toe schoon te maken. Ze hebben daarbij een zeer lange levensduur. Dit kun je allemaal in je keuze betrekken.

De keuze voor kozijnen hangt zonder meer af van de functionaliteit. Zoek je een raamkozijn of deurkozijn? Nieuwe kozijnen kunnen het huis een totale metamorfose geven. Bij een oud en statig huis staan houten kozijnen beter dan aluminium kozijnen. Deze passen weer beter in een modern appartement. Maar ook hier draait het om persoonlijke smaak. Kozijnen met het keurmerk ‘Veilig wonen’ zijn door de politie gecontroleerd op veiligheid tegen inbraken. Kunststof kozijnen met het keurmerk VKG voldoen aan alle voorwaarden die aan kunststof kozijnen worden gesteld. Investeren in nieuwe kozijnen kan een dure zaak zijn. Vraag bij diverse bedrijven offertes op om de prijzen met elkaar te vergelijken. Je kunt zelf verschillende leveranciers bezoeken of eenvoudig via het internet prijzen opvragen. Prijsverschillen kunnen wel tot 40 procent oplopen dus het is zeker de moeite waard om verschillende offertes naast elkaar te leggen.

Ten slotte hebben nieuwe kozijnen ook nieuwe ruiten nodig. Kies dan bij voorkeur voor ruiten die isolerend en energiebesparend zijn, de zogenaamde HR++ beglazing. Er hangt een duurder prijskaartje aan, maar op den duur bespaar je in de kosten van de verwarming en is het rendement uiteindelijk hoger.

Aluminium en stalen kozi

In de vijftiger jaren zocht men naar kozijnen met een langere levensduur en een hogere duurzaamheid. De ijzeren kozijnen waren toe aan vervanging. Aluminium kwam er voor in de plaats. Aluminium kozijnen zijn lichter en kunnen ook in verschillende breedtes worden gemaakt. Dat maakt deze soort kozijnen zeer geschikt voor de renovatie van monumentale panden. Aluminium is op zichzelf niet isolerend, maar veel aluminium kozijnen hebben een zogenaamde thermische onderbreking die het warmteverlies beperkt. Dat geldt in ieder geval voor de aluminium en stalen kozijnen met een VMRG-keurmerk (zie tip 10).

Aluminium kozijnen worden behandeld met een oxidatielaag of poedercoating om oxidatie te voorkomen. Als aluminium in contact komt met andere metalen als staal, koper, messing of brons ontstaat er corrosie. Om te voorkomen dat het aluminium en andere metalen worden aangetast moeten er beschermingsmaatregelen genomen worden. Bevestigingsmiddelen zouden bij voorkeur van ander materiaal zijn gemaakt, bijvoorbeeld roestvrij staal of kunststof. Of van hetzelfde materiaal, aluminium dus. Aluminium in combinatie met houtsoorten kan ook voor problemen zorgen omdat bepaalde houtsoorten een zuur afscheiden dat metaalsoorten kan aantasten. Eventuele problemen met hout kun je voorkomen door het hout eerst te verven. Maar ook hier moet er op gelet worden dat de verfsoort geen koperzouten, kwikzilverzouten of fluorverbinding bevat, want deze zaken zouden evengoed een chemische reactie kunnen veroorzaken.

Tot het jaar 1965 werden er voornamelijk huizen gebouwd met stalen kozijnen als alternatief voor houten kozijnen. Staal heeft een langere levensduur en vergt minder onderhoud. Het enige nadeel van de stalen constructie was dat het minder isoleert. Huizen met stalen kozijnen moesten veel meer en warmer stoken dan de huizen met houten kozijnen. Dat is nu anders, want ook de tegenwoordige stalen kozijnen hebben een prima isolatiewaarde. Nog steeds hebben stalen kozijnen een zeer lange levensduur. Stalen buitenkozijnen worden voorzien van een zinklaag die het staal beschermt tegen alle weersomstandigheden. Stalen binnenkozijnen worden beschermd door een laklaag of speciale coating. Stalen kozijnen passen in vele soorten woningen, of ze nu een chique of robuuste uitstraling moeten geven. Stalen kozijnen plaats je niet zelf, maar laat je plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. Stalen en aluminium kozijnen zijn over het algemeen duurder dan de houten of kunststoffen varianten.

Houten kozijnen vervange

Nieuwbouwhuizen worden bijna altijd voorzien van kunststof kozijnen en hoewel het aantal nieuwbouwhuizen groeit, zijn de meeste Nederlandse woningen nog steeds voorzien van houten kozijnen. De oude houten kozijnen zijn doorgaans niet voldoende isolerend. Ze hebben vaak nog enkel glas en de kitranden kunnen flink verouderd zijn. De oude houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen kan dus een logische stap zijn. Ook kan de veiligheid een goede reden zijn om over te stappen naar kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen met het keurmerk ‘Veilig wonen’ zijn door de politie gecontroleerd op inbraakveiligheid.

Kozijnen laat je vervangen door een gespecialiseerd bedrijf. Maak goede afspraken met betrekking tot de plaatsingdag. Het huis zal moeten worden afgeplakt met folie op de dag van de werkzaamheden. De folie beschermt tegen krassen, beschadigingen en vuil. De werkzaamheden starten doorgaans met het afvoeren van het glas door de glaslatten te verwijderen. Daarna wordt het oude kozijn verzaagd en afgevoerd. Nieuwe kozijnen worden meestal kant-en-klaar aangeleverd en vervoerd op een aanhangwagen. De zijkanten van het nieuw te plaatsen kozijn is voorzien van een comprimerende celband. Deze zorgt ervoor dat de gevel goed kan aansluiten op het nieuwe kozijn. De gevel wordt vervolgens gecontroleerd op de kwaliteit het voegwerk en stenen. Als dit in orde is, kan het kozijn worden geplaatst. Het wordt vastgeschroefd en afgemonteerd. Ramen worden als laatste in het kozijn geplaatst. Alles bij elkaar neemt het vervangen van kozijnen over het algemeen niet veel tijd in beslag.

Houten kozijnen

Houten kozijnen worden voornamelijk gemaakt uit hardhout. Sinds 2009 zijn er voor houten kozijnen keurmerken als FSC en KOMO en het keurhout-logo. Het betekent dat deze kozijnen gemaakt zijn van hout uit duurzaam beheerde bossen. Houten kozijnen moet je, afhankelijk van de houtsoort, ieder jaar of om de twee jaar schuren en schilderen. Als het kozijn is gemaakt van Afzelia of Merbau hout is schilderen in principe niet nodig. Houten kozijnen vergen over het algemeen meer onderhoud dan de kunststof kozijnen, maar veel mensen kiezen toch voor houten kozijnen wegens de karakteristieke uitstraling.

Houten kozijnen zijn in de aanschaf goedkoper dan de andere varianten (kunststof of aluminium). Maar dat wil niet zeggen dat ze de goedkoopste keuze zijn. Je moet met houten kozijnen ook rekening houden met het periodieke onderhoud. Op den duur kunnen de onderhoudskosten hoger uitkomen dan de aanschaf van bijvoorbeeld een kunststof kozijn. Vraag de leverancier dan ook goed naar het onderhoud voor de houtsoort van het kozijn. Als je zelf het onderhoud wilt uitvoeren, is dat goedkoper dan het uitbesteden aan een schilder. Je kunt ook een onderhoudscontact met een schildersbedrijf afsluiten. Naast het periodieke onderhoud zul je ook te maken kunnen krijgen met restaureerwerkzaamheden. Hout werkt, dus grote temperatuursverschillen kunnen voor schade zorgen. Bij hoge temperaturen krimpt hout en bij lage temperaturen zet het uit. Hierdoor kunnen er op den duur scheuren in het hout ontstaan.

Isolatiewaarde kozijnen

Een goede isolatie is belangrijk, niet alleen omdat het energiekosten bespaart maar ook omdat je er het milieu minder mee belast. Bovendien geeft het een gevoel van comfort.

Isolatiewaarde houten kozijnen
Houten kozijnen worden gemaakt van geïsoleerd hout, dat wil zeggen dat het hout voorzien is van isolerende lagen. Wanneer je de houten kozijnen voorziet van isolatieglas, verbeter je de totale isolatiewaarde van het kozijn. Het kozijn moet zodanig aan de muur worden bevestigd dat het geen warmte laat verliezen. Houten kozijnen kunnen met sterk uitgevoerde spouwlatten verankerd aan de muur worden zodat warmteverlies geen kans heeft. Ook kan gebruik worden gemaakt van stelkozijnen. Gebruik geen stelstroken (stroken triplex in de spouw waar het kozijn aan vast wordt gemaakt) want het heeft een lage isolatiewaarde. Bij veel kozijnen is het standaard. Het kozijn lijkt goed geïsoleerd, maar dat is het niet. Bovendien kan er na het plaatsen van het kozijn nog weinig aan veranderd worden.

Isolatiewaarde kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen hebben uitstekende warmte-isolerende en geluidswerende eigenschappen. Een kunststof kozijn bestaat uit meerdere ‘kamers’. Hoe meer kamers, hoe beter de isolatie van het kozijn. De kamers zorgen ook voor afvoer van vocht. Kozijnen van goede kwaliteit hebben 5 kamers. Veel leveranciers hebben het ook over de U waarde als het gaat om de mate van isolatie van een kozijn. De U waarde wordt uitgedrukt in W/(m2K). Het geeft aan hoeveel warmte er per seconde, per m2 en per graad temperatuurverschil tussen de buitenkant en binnenkant van een kozijn wordt doorgelaten. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatiewaarde van het kozijn. Natuurlijk is het plaatsen van energiebesparend isolatieglas ook in kunststofkozijnen vanzelfsprekend als het gaat om energie- en milieubesparende maatregelen.

Keurmerken en certificer

Kozijnen en eigenlijk heel veel andere producten die met de bouw te maken hebben, zijn voorzien van een keurmerk. Er zijn vele soorten. Lees hieronder waar het keurmerk voor staat.

SKG
Het SKG keurmerk staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw en dat is een onafhankelijke organisatie die kozijnen test op inbraakwerendheid. Als er twee sterren bij staan, staat de organisatie er voor in dat 90 procent van de inbrekers geen brood zien in een inbraak.
 
KOMO
KOMO is een keurmerk dat wordt uitgegeven door Stichting Bouwkwaliteit. Het is een organisatie die vooral de kwaliteit van producten en processen in de bouw controleert.

VKG
De Vereniging Kunststof Gevelementenindustrie is de branchevereniging voor bedrijven die kunststof ramen en deuren fabriceren. De organisatie controleert haar leden op betrouwbaarheid en het leveren van kwaliteitsproducten. Kozijnen met het VKG keurmerk leveren 10 jaar garantie op productie en montage. Bij een eventueel faillissement van de producent, ben je verzekerd dat je het geld terug krijgt.

VMRG
De Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) is een zelfstandige brancheorganisatie. Ze vertegenwoordigen de producenten van aluminium en stalen gevelelementen, zoals de producenten en leveranciers van aluminium en stalen kozijnen. Met het verstrekken van het keurmerk VMRG kun je er zeker van zijn dat er kennis is van de moderne bouwtechnologie. Duurzaamheid van gebruikte producten staat in een hoog vaandel.

Veilig Wonen
Het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)  is een keurmerk dat aangeeft dat een woning maatregelen heeft genomen tegen inbraak en daarbij voldoet aan de voorwaarden die hierbij zijn opgesteld. Als je woning voldoet aan de eisen, kun je een PKVW bedrijf je huis laten inspecteren. Zij mogen het certificaat verstrekken. Met het certificaat kun je korting bedingen op je inboedelverzekering.

TUV
Het Technischer Überwachungs Verein (TUV) keurmerk wordt verstrekt door een van de grootste testinstituten van Duitsland. Je kunt het vergelijken met het Nederlandse KEMA keurmerk. Producten worden getest en beoordeeld op kwaliteit, veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieu en duurzaamheid.

CE markering
Met een CE markering voldoet het product aan de Europese wetgeving. Het heeft niets te maken met de kwaliteit van het product, maar de vermelding van de markering geeft wel aan dat het product voldoet aan de Europese kwaliteitseisen. In feite moet elk product dat verkocht wordt in Europa aan die kwaliteitseisen voldoen, dus de markering heeft in feite niet zoveel toegevoegde waarde.

Kunststof kozijnen repar

Hoewel kunststof kozijnen een lange levensduur hebben, kunnen ze toch door omstandigheden beschadigen. Ze kunnen schade oplopen door stoten, extreme weersomstandigheden en (in de meeste gevallen) door inbraak. Het is niet aan te raden het kozijn zelf te repareren. Als de reparatie niet op de juiste manier wordt gedaan, kan de schade onherstelbaar worden. Het is beter de reparatie over te laten aan een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. De specialist zal het kozijn repareren met een PVC pasta of kunsthars in de kleur van het oude kozijn. Ook is het dan mogelijk het kozijn een compleet nieuwe kleur te geven. Een reparatie van een deel van het kozijn is soms niet mogelijk, bijvoorbeeld als de beschadiging te groot is. Het kan zijn dat dan een deel van het kozijn vervangen moet worden, of erger nog, dat het hele kozijn vervangen moet worden.

Het schilderen van kunststof kozijnen is iets wat niet hoeft, maar wel kan. Een reden om een kunststof kozijn te schilderen kan zijn dat je bent uitgekeken op de oorspronkelijke kleur of als de kozijnen er na vele jaren minder mooi uit zijn gaan zien. Wanneer je het kozijn verft, kan de garantie komen te vervallen. Niet alle verf is geschikt. Een verkeerde verf kan zelfs schade toebrengen aan het kunststof. Koop dus verf die geschikt is voor het verven van kunststof kozijnen. Bedenk dat het hang- en sluitwerk van een kunststof kozijn lastiger is te verwijderen dan het geval is bij houten kozijnen vanwege de geïntegreerde diefstalbeveiliging. Maak het kozijn voordat je gaat schilderen schoon met een sopje en ontvet het. Breng vervolgens een hechtprimer aan. Schuur de kozijnen hierna op met zeer fijn schuurpapier. Nu kun je de kozijnen in de gewenste kleur verven. Schilder ze twee keer. Wacht met het schoonmaken van de geschilderde kozijnen een aantal weken, want de verf kan nog lange tijd gevoelig zijn voor beschadigingen.


Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden het meest geplaatst in Nederland. Ze worden gemaakt van polyvinylchloride, beter bekend als PVC. Er zijn ook kunststof kozijnen die van ander synthetisch materiaal worden gemaakt. Een kunststof kozijn heeft een lange levensduur en is dus duurzaam. Het heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Je kunt de kozijnen maandelijks bij het lappen van de ramen even schoonmaken met een doekje en wat water. Kunststof kozijnen zijn goed tot sterk isolerend. Er is enorm veel keuze in het aanbod kunststof kozijnen. Ze zijn er bijvoorbeeld in vele kleuren. Je hebt ze zelfs met een houtnerf zodat het de looks heeft van een houten kozijn. Bovendien zijn er met recyclegarantie wat inhoudt dat het kozijn gerecycled kan worden waarmee het minder belastend is voor het milieu.

Kunststof kozijnen bestaan uit profielen. Profielen zijn losse onderdelen van een kozijn die machinaal aan elkaar worden gezet. Als ze in elkaar zijn gezet, spreek je over een kozijn. Er zijn dus leveranciers van kozijnen en leveranciers van kozijnprofielen. Kozijnleveranciers monteren de profielen tot een kozijn. Kozijnleveranciers kunnen daarbij werken met verschillende merken profielen. Dit verklaart waarom er zoveel verschil in prijs kan zijn. Het heeft te maken met de kwaliteit van de profielen. Bekende profielleveranciers zijn Finstral, Rehau en Schüco. Deze leveranciers leveren ook weer verschillende kwaliteiten profielen. Het zijn Duitse leveranciers en ook zij leveren kozijnen die voldoen aan verschillende Duitse normen. De Duitse DIN norm is bijvoorbeeld daarbij ook weer veel strenger dan de Nederlandse NEN norm. Lees meer over keurmerken en certificering in tip 10.

Schildertips houten kozi

Houten kozijnen zul je zo nu en dan moeten schilderen. Hoe vaak het kozijn toe is aan een periodiek schilderwerk, hangt vooral van de houtsoort af. De verf beschermt het hout tegen weersinvloeden, zoals regen en wind. Als het hout niet goed beschermd wordt, kan het gaan rotten. Laat je goed informeren over de verf die je wilt gebruiken.

Houten kozijnen schilder je als volgt:

Maak de kozijnen schoon met warm water (eventueel met een sopje). Hierna kun je gaan schuren. Kozijnen die in goede staat verkeren, kunnen licht worden opgeschuurd. Besteed meer aandacht aan losse schilfers of slechte plekken. Schuur deze extra tot de vaste laag of hout in zicht is. Na het schuren, kun je de kozijnen ontvetten met ammoniak. Doe er een scheut van in lauwwarm water en neem er de kozijnen mee af. De kozijnen zijn klaar om geschilderd te worden. Roer de verf goed om tot een egale massa. Je kunt de kozijnen naar believen verven met een kwast of een smalle roller. Breng de verf aan in op en neergaande bewegingen en verf in de richting van de nerf van het hout. Strijk vervolgens de verf horizontaal uit. Zo voorkom je druipers. Bij druipers moet je minder verf gebruiken of de verf over een groter oppervlak uitsmeren. Kale kozijnen moeten eerst in de grondverf gezet worden. Meerdere lagen verf zijn noodzakelijk.

Zelf plaatsen

Je kunt kozijnen zelf plaatsen. Veel producenten leveren kant-en-klaar bouwpakketten die je aan de hand van de instructies zelf kunt plaatsen. Het voordeel hiervan is dat de kozijnen vaak rechtstreeks uit de fabriek komen en er geen tussenhandel is. De prijs kan hierom minstens 20 tot 30 procent lager liggen. Zelf kozijnen monteren kan een lastige klus zijn en er is zeker hulp van een handige vriend of familielid bij nodig. Je kunt nu eenmaal niet in je eentje een kozijn vervangen. Maar wie de keuken of badkamer zelf kan verbouwen, zou ook zeker een kozijn moeten kunnen vervangen. Je zou eerst kunnen beginnen met het rustig vervangen van één kozijn om te zien hoe het gaat. Als het niet lukt, kun je altijd nog de vakman erbij halen.

Voor het aanvragen van een pakket moet je eerst je oude kozijnen meten. Doe dit altijd vanuit buitenshuis en let daarbij op de draairichting. De kozijnen worden geleverd als bouwpakket. Je moet ze zelf in elkaar zetten. Volg daarbij altijd nauwkeurig de instructies die mee worden geleverd. Het oude kozijn verwijder je door de stijl twee keer door te zagen en het hout weg te tikken. Je zult een breekijzer nodig hebben. De spouwlat laat je zitten, net als het lood boven het kozijn. Voor een goede passing van het nieuwe kozijn, let je op de vensterbank sponningfrees. Eventueel zaag of schaaf je de sponning er af. Het nieuwe kozijn kan geplaatst worden. Boor de schroef voor en schroef het nieuwe kozijn vast in de oude spouwlat. Pur en kit ten slotte het geheel af.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over kozijnen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!